Nieuws

Haarle - Nieuwsbrief Heilig Kruis H Sebastianus Haarle

Nieuwsbrief Heilig Kruis H Sebastianus Haarle

Nieuwsbrief HK 006 – 2020

Herdenken is een fakkel dragen,
het trekken van een lichtend spoor.
In vredesnaam blijven we vragen:
‘Geef aan elkaar de vrijheid door!’

Beste mensen,

Hierbij alweer de 6e Nieuwsbrief van Parochie H. Kruis.

Maandagavond om 19.00 uur zal er in besloten kring een dodenherdenking plaatsvinden in de kerk van Haarle en zal er bij 75 jaar Vrijheid stilgestaan worden. De 10 gesneuvelde Canadeze soldaten in Haarle worden bij naam genoemd. De herdenking is te beluisteren via de kerktelefoon.

Er wordt een filmopname gemaakt die later zal worden getoond.

Na 4 mei kan men in de kerk een kleine expositie bekijken: verhalen van oorlogshelden, gedichten.  een grote kaart van:De zeven uur durende slag om Haarle ( 9 April 1945) De moeite om te bekijken. Welkom!

Er is stil gestaan bij een overledene in Haarle t.g.v. van Corona. Lichtjes zijn ontstoken. Het gedicht “Stilte”zie bijlage is gelezen. We wensen haar dierbaren heel veel kracht en moed.

Ook de mensen die verblijven in Quarantaine ‘moed en beterschap’ gewenst!

In de meimaand is er op donderdag om 18.00 uur een Rozenkransgebed, te beluisteren via de kerkradio

Op woensdag om 9.00 uur is er een gebedsviering via de kerkradio te beluisteren.

De bewoners van Te Passe, Laarmanhuis en de Marcke hebben genoten van een mooi optreden van Annet Nikamp. Bij Te Passe was er een extra optreden Van Floortje Besten en Dion Blom.

Wat een mooie bijdrage van Een hart onder de riem steken.💖”

Veel dank aan de mensen van de Zonnebloem voor de lekkere traktatie aan de senioren.

Afscheid Harry Bloo: wie hem nog een kaart zou willen sturen: adres J.W. Racerstraat 75, 7514 AG Enschede    Dankbrief Harry voor alle vrijwilligers: zie bijlage.

Houd moed, hou vol!

Met een hartelijke groet,

Coördinatiegroep Haarle

Huub Rotink, Jolande Besten, Ria Kemper, Liesbeth Kemper en Trees Schoot Uiterkamp-Kortstee

 

Gedicht: Stilte

Stilte

warme stilte

door de zon verwarmde stilte

stilte

die neerdaalt in het verdrietige hart

stilte

die je omarmt en verwarmt

stilte

die geneest wat is verwond

stilte

die bewaart nu je moet loslaten

 

stilte wil ik je schenken

nu de dood

zoveel pijn

zoveel verdriet

losmaakt

te veel voor woorden

 

stilte wil ik je schenken

om jou te gedenken.

 

Dank aan alle vrijwillig(st)ers van de parochie H. Kruis.

Na bijna 40 jaar in het pastoraat gewerkt te hebben, waarvan 11 jaar in de parochie H. Kruis, ga ik 3 mei a.s. met pensioen. Ik zou daarbij heel graag persoonlijk afscheid van u allen genomen hebben. Maar de maatregelen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan, verhinderen dat. Begrijpelijk maar ook heel jammer.

Daarom wil ik op deze manier mijn dank aan u allen uiten voor de goede jarenlange samenwerking. In alle geledingen van de parochie – op bestuursniveau, bij werkgroepen, rond vergaderingen en vieringen – ben ik u tegengekomen. En zonder te overdrijven heb ik dat  hele hartelijke en inspirerende ontmoetingen gevonden. In onze ontmoetingen en bijeenkomsten was plaats voor serieuze gedachtewisseling over de toekomst van de kerk, maar er was ook de nodige ruimte voor humor, de “gewone dingen des levens” en bespiegelingen mijnerzijds over voetbal (m.n. FC Twente).

Hoewel onze parochie de afgelopen jaren ook te maken kreeg met teruglopend kerkbezoek, teruglopende financiën, vergrijzing etc., werden onze ontmoetingen en vergaderingen over het algemeen nooit overschaduwd door pessimisme en chagrijn. Integendeel. Ik heb bij u altijd een positieve grondhouding ervaren. Ik heb dan ook graag gewerkt in dit “positieve” Sallandse klimaat.

Ik heb bij u veel geloof en vertrouwen mogen ervaren. De boodschap van Gods liefde kreeg voor mij heel zichtbaar gestalte in uw “omkijken naar elkaar en de parochie” en uw bezigzijn met het geloof in Vader, Zoon en H. Geest. Het heeft mij meer dan eens geroerd dat ik écht geloof mocht zien en ervaren in bijvoorbeeld een kaarsje dat tijdens een ontmoetingsdag werd  opgestoken bij Maria, of een prachtig gezongen lied in een viering, of een mooi geloofsgesprek bij een vergadering. Op mijn beurt heb ik geprobeerd ook juist dat geloof uit te dragen en  te bevestigen. Ik ben me er van bewust dat ik daar ook in tekort geschoten kan zijn. Sorry, als ik u op enige manier teleur heb gesteld.

Ik hoop dat u als vrijwilligers van de parochie elkaar blijft vasthouden ook als in de nabije toekomst moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Als u vanuit een positieve “Sallandse” grondhouding blijft werken en denken, als u kracht en inspiratie blijft putten uit ons gezamenlijk geloof, komt het allemaal best goed. Althans dat hoop ik.

Wat ik ook hoop, is dat het coronavirus binnen afzienbare tijd zo onder controle is, dat wij weer kerkelijk kunnen samenkomen. Geloof kun je weliswaar ook “on-line” beleven en vieren, maar er gaat toch niets boven écht samen-komen, samen-vieren, samen-geloven.

Ik wens u en de uwen alle goeds en Gods zegen toe. Blijf vooral gezond en op elkaar betrokken.

 

Pastoraal werker Harry Bloo

 

Nieuwsbrief Heilig Kruis 6 2020: