Nieuws

Haarle - Herdenking Stevensmonument Haarlerweg te Holten

Herdenking Stevensmonument Haarlerweg te Holten

Op vrijdag 11 oktober a.s. wordt om 14.00u de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Stevensmonument aan de Haarlerweg te Holten. Namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten zal een afvaardiging bij de herdenking aanwezig zijn.

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat aan de Haarlerweg de razzia plaatsvond waar Marinus Stevens het leven liet. De joodse onderduiker Maurits Bachrach uit Arnhem en verzetsman Gerrit Jan Piksen uit Nijverdal kwamen elders in deze regio om het leven tijdens deze razzia.

Op de bewuste plek aan de Haarlerweg is in 1998 het Stevensmonument geplaatst ter nagedachtenis aan Marinus Stevens, op initiatief van onder anderen Johan Marsman en Jan Tielbeek. Sinds 2005 worden ook  Maurits Bachrach en Gerrit Jan Piksen hier herdacht. Voormalig Bosschoolhoofd Gert Jan van ’t Holt heeft het monument vanaf de oprichting destijds geadopteerd, samen met de basisschoolkinderen van de Bosschool. Sindsdien wordt ieder jaar, ook na de sluiting van de Bosschool,  rond 14 oktober een bijeenkomst bij het monument georganiseerd voor nabestaanden, buurtbewoners, basisschoolkinderen  en andere belangstellenden. Na afloop van deze bijeenkomst  zijn ook dit jaar weer alle aanwezigen welkom voor een kopje koffie bij kinderboerderij Dondertman aan de  Meester Bosweg 5 te Holten.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding volgend jaar is de organisatie voornemens een boekje te maken als naslagwerk. Hiervoor zoeken wij relevante foto’s, documenten of digitale gegevens die voor dit boekwerk gebruikt mogen worden. Ook hopen wij op bruikbare tips of aanbevelingen. Uw bijdrage aan dit project kunt u mailen naar [email protected].